Življenjepis

Življenjepis je osnoven dokument, s katerim motivirate potencialnega delodajalca, da vas povabi na razgovor. Najprej si na spletu oglejte nekaj primerov življenjepisov in motivacijskih pisem z vami podobnimi izkušnjami, da dobite ideje o tem, kako se boste sami lotili tega izziva.

V svetu, kjer je zelo visoka konkurenčnost, kjer imajo mnogi izvrstne in preizkušene sposobnosti, je nujno, da “naredite vtis”, se izkažete. Kako lahko z enim samim dokumentom navdušimo zaposlovalca kadrov ali delodajalca? Preden sploh vklopite računalnik in začnete pisati, morate na kratko razmisliti: življenjepisa nikoli ne štejte za hladen in moteč seznam doseženih kvalifikacij in opravljenega dela. Geslo je osebnost, če želite zagotoviti, da preprost list papirja prenaša del vas samih mora bit učinkovit. Kateri elementi so značilni za vas? V čem je posebnost, ki vas razlikuje od vala, ki ga tvorijo drugi kandidati?

Dobro napisan življenjepis odstrani frazo “obvestili vas bomo”. Predstavljeni življenjepis mora najbolje odražati osebo. Le tako bo mogoče pritegniti pozornost zaposlovalca in imeti večje možnosti za pridobitev razgovora.

Kaj obsega navedeni življenjepis? Katere opcije imamo?

Prilagojeni življenjepis: koristen za izpostavljanje vseh tistih osebnih veščin, ki bi sicer bile nenavedene.

Evropski format CV (europass): Izrecno se zahteva za razpise, objave in natečaje.

Življenjepis v angleščini: v evropski in prilagojeni obliki.

Značilnosti uspešnega življenjepisa:

Podroben, a kratek: optimalna dolžina je približno dva, največ trije listi A4. Nabornik navadno potrebuje približno deset sekund, da si ogleda življenjepis, zato se ni treba osredotočati na podrobnosti, ki za prvi pogled niso pomembne.

Učinkovit: za lažje branje in pritegnitev pozornosti so lahko v pomoč seznami in krepka pisava, kjer želite poudariti ključne točke.

Ne sme biti tipkarskih napak ali še huje, slovničnih napak: priporočljivo je dati prebrati CV nekomu, ki ga ni napisal, da opazi napake, ki jih vi morda niste.

Bodite urejeni, vendar ne dolgočasni: pomembno je ohraniti dosledno in natančno grafiko. Če smo napisali “spretnosti” pri velikosti 12, mora to ostati tudi v naslovih drugih kategorij. Če se ne prijavljate na poklice, povezane z vizualno ali grafično umetnostjo, kjer je treba to vrsto kompetence poudariti, je zaželeno uporabljati pisave kot sta Times New Roman in Calibri: končano delo bo na splošno imelo urejen in pregleden izgled.

Poudarite postavitev, razmik med vrsticami in oblikovanje ter poskrbite, da bo vse skladno. Motnjo se hitro zazna in je lahko ob ravnana kot element površnosti.

Popoln življenjepis je iskren. Če ne znate angleškega jezika in se želite prijaviti za vlogo, pri kateri je angleščina bistvenega pomena, v življenjepisu ni treba navajati, da imate visoko znanje na tem področju, ker boste morali na razgovoru to tudi dokazati.

Pri izdelavi življenjepisa in nasvetih vam lahko pomagamo tudi mi.